Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Amaç ve Kapsam

Etkinliğin Amacı: 

Bu bilimsel etkinliğinin amacı gastronomi turizminin önemli bir öğesi olan yerel yemek ve çorbaların önemini Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri penceresinde ortaya çıkarmaktır. Bu ana amacı gerçekleştirmek için üç alt amaç belirlenmiştir. Bu alt amaçlar aşağıda belirtilmiştir: 
1) Yükseköğrenimde yer alan ön lisans ve lisans öğrencilerinin coğrafi işaret süreçleri hakkında farkındalıklarını artırmak. 
2) Coğrafi işaret başvuru dosyası hazırlama konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak. 
3) Coğrafi işaretli ürün gruplarından biri olan yemek ve çorbaların reçete okumalarına ilişkin beceri geliştirmek. 
4) Yerel ekonomileri desteklemede turizm bileşenlerinden biri olan gastronomide coğrafi işaretli ürünlerin önemini ortaya koymak. 

Değişen tüketici eğilimleri ekonomiden sosyolojiye, tarımdan turizme birçok alanı ilgilendiren önemli bir çalışma konusudur. Turizmin çeşitlendirilerek kapsayıcı bir turizm sektörü oluşturulması sürdürülebilir kalkınma için önemli bir araç olarak görülmektedir. Yerel ekonomilerin kalkınmasında önemli bir öğe olarak kabul edilen yöresel mutfaklar aynı zamanda gastronomi turizminin ana konusudur. Yöresel ürünlerin kayıt altına alınmasını sağlayan coğrafi işaretli ürünlerin önemli bir bölümünü yemekler ve çorbalar oluşturmaktadır. Bu ürünlerin yöresel gıda ürünleri ile geleneksel yöntemlerle hazırlanması karbon ayak izinin azaltılmasından israfın azaltılmasına kadar birçok noktada yeşil dönüşüme katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasında önemli yeri olan ve hizmetler sektöründe döviz kazandırıcı alanlardan biri olan turizmin çeşitlendirilerek uluslararası pazarda turizm gelirleri bakımından üçüncü sıraya yerleşmesini sağlamada Türk mutfağının sahip olduğu değer bilinmektedir. Aynı zamanda turistlerin geleneksel varış noktalarından ziyade yerel kültüre ve deneyimlere yönelme eğilimlerinin artması; yaşlanan nüfusun ihtiyaçları, yeni neslin beklentileri, kalabalık gruplar yerine daha küçük gruplarla veya bireysel olarak turizm faaliyetlerine katılma eğiliminin artmasıyla birlikte gastronomi turizmine olan tüketici tercihleri pozitif olarak ayrışmaktadır. Bu kapsamda ziyaret edilen yöreye özgü gıda ürünlerine olan ilgi artmaktadır. Bu faaliyet aynı zamanda 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı’nda öncelikli gelişme alanlarından bir olarak ifade edilen turizmde hizmet kalitesini iyileştirerek daha rekabetçi bir turizm sektörü oluşturmak üzere potansiyel personelin bilimsel bilgiye erişme ve kullanma becerilerini geliştirmesini sağlanacaktır.  


Etkinliğin Kapsamı:

 Etkinlik kapsamında eğitimde yer alacak katılımcılar Türkiye’de bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinin ön lisans (aşçılık) ve lisans düzeyinde (gastronomi ve mutfak sanatları) eğitimlerine devam etmekle birlikte staj eğitimini tamamlamış öğrencileri kapsamaktadır. Katılımcılara coğrafi işaret çeşitleri, coğrafi işaret başvuru süreçleri, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri ve ürün grupları hakkında bilgi verilecektir. Eğitim kapsamında katılımcılara coğrafi işaretli yemek ve çorbaların reçetelerine okumaya ilişkin beceriler kazandırılacak ve bu kapsamda rekabetçi bir turizm sektörü oluşturmak üzere potansiyel personelin mevcut bilgi ve becerileri geliştirilecektir.